Erasmus Koordinatörlüğü
26/08/2014 10:12:51 - 14/10/2024 10:12:51 - 67650 Okunma

 

Staj Hareketliliği nedir?

Öğrenci Staj Hareketliliği faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı bir öğrencinin akademik çalışma alanıyla ilgili olarak yurt dışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda veya bir kurum veya kuruluşta staj yapmasıdır. Yükseköğretim kurumunda ders takibi staj olarak kabul edilmez.

Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ile 12 ay arasında bir süredir. Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir. Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde başvurunun öğrenci mezun olmadan önce (hâlihazırda ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisiyken) yapılmış olması gerekir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamaz.

Hibeli seçilen öğrencilere staj faaliyetleri için yurtdışında kaldıkları süre için mali destek verilir. Bu destekle öğrencilerin bütün masraflarını karşılamak amaçlanmamakta, yalnızca hareketlilikten kaynaklanan ek masraflara yardımcı olmak istenmektedir. Öğrenciler istedikleri takdirde "hibesiz (sıfır hibeli) Erasmus öğrencisi" olarak Erasmus öğrencisi olabilirler.

Nerelerde staj yapılabilir? Hangi kurumlar staj yapmaya uygun değildir?

Uygun Staj Yeri Örnekleri:

Staj faaliyeti gerçekleştirilebilecek ülkelerden birinde yerleşik, emek piyasasında ya da eğitim, öğretim, gençlik, araştırma ve geliştirme alanında herhangi bir kamu ya da özel sektör kuruluşu staj yeri olabilir. Sınırlandırıcı bir liste olmamakla birlikte aşağıdaki kuruluşlar uygun staj yeri örneği olarak sayılabilir:
- bir kamu ya da özel sektöre ait küçük, ortak veya büyük ölçekli işletmeler
- yerel, bölgesel ya da ulusal kamu kurumları
- gönderen ülkenin yurt dışındaki büyükelçilikleri veya konsoloslukları
- ticaret odaları, esnaf-zanaatkâr birlikleri, borsalar ve sendika gibi iş dünyasına ait her türlü oluşum/birlik
- araştırma enstitüleri
- vakıflar
- okul/enstitü/eğitim merkezi (mesleki eğitim veya yetişkin eğitim dâhil olmak üzere okul öncesinden lise eğitimine kadar her türlü eğitim kurumu olabilir)
- kar amacı gütmeyen kurumlar, dernekler, STK’lar
- kariyer planlama, profesyonel danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti sunan kurumlar
- yükseköğretim kurumları (Programla ilişkili ülkelerde yer alan yükseköğretim kurumları ECHE sahibi olmalı, Programla ilişkili olmayan ülkelerdeki yükseköğretim kurumları kendi ulusal mevzuatları uyarınca yetkili bir merci tarafından tanınmış ve staj faaliyetinden önce gönderen kurumla ikili kurumlararası anlaşma imzalamış olmalı)

Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti için uygun değildir:
- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları (bk. https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_en )
- AB programlarını yürüten Ulusal Ajans vb. kuruluşlar.

Staj yerinin ve staj programının öğrencisi olunan diploma programının içeriğine uygunluğunun değerlendirmesi ilgili bölümün fakülte/bölüm yetkilileri tarafından yapılır.


Nasıl başvurulur?

Erasmus+ programı kapsamında staj yapmak isteyen öğrencilerin hareketlilik başvuru döneminde koordinatörlüğümüz web sitesinde duyurulan ilandaki adımları takip ederek online olarak başvurmaları gerekmektedir.

 

Öğrencilerin seçim şartları ve hibe miktarları için lütfen Erasmus sayfasında ilgili akademik yıla ait Erasmus Uygulama El Kitabı'na bakınız. Ulaşmak için tıklayınız.

Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği

Seçilen Öğrencilerin Yapması Gereken İşlemler

1. Erasmus+ sınavından başarılı olduktan sonra bölüm koordinatörünüzün bilgisi doğrultusunda, gideceğiniz ülkede bölümünüzle ilgili bir staj yapabileceğiniz bir işletme bulunuz ve e-posta ile yazışmalarınızı gerçekleştiriniz.

2. Staj yapılacak kurumdan "Davet Mektubu / Kabul Mektubu" (Letter of Acceptance / Invitation Letter) almanız gerekmektedir.

3. Staj yapılacak işletmeden bir personelin koordinatör olarak belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen koordinatör, öğrencinin staj yapacağı kurum içerisindeki çalışmalarından sorumlu kişi olacaktır.

4. Staj yapacağınız kurumda yapacağınız çalışmaların yer alacağı Learning Agrement for Traineeships belgesinde hazırlayınız. Staj programının bitiminde staj yaptığınız işletme tarafından "Teyit Belgesi" (Confirmation Sheet) imzalanır ve bu belgeyi dönüşte Erasmus ofisine teslim etmeniz gerekmektedir.

5. Zorunlu stajı olanlar, staj öncesi Staj Başvuru Formu'nu tamamlayıp ilgili Erasmus Bölüm Koordinatörü'ne imzalatmanız gerekmektedir.

İmza sonrası belgenin fotokopisi Erasmus Ofisi'ne mutlaka teslim edilmelidir.

Ayrıca, staj sonrası zorunlu stajın tanınabilmesi açısından Staj Değerlendirme Formu (Evaluation Form) staj yapılan şirket / kurumdaki sizden sorumlu olan kişiye stajınız bittikten hemen sonra imzalatılıp mühürletilmelidir.

İmza ve mühür sonrası belgenin fotokopisi Erasmus Ofisi'ne mutlaka teslim edilmelidir. 

6. Konaklama öğrencinin sorumluluğundadır. Öğrenciler gidecekleri şehirlerdeki üniversitelerin öğrenci yurtlarında, gençlik misafirhanelerinde (Youth Hostel) veya işletmenin önereceği yerlerde konaklayabilirler.

7. Tüm bu işlemler devam ederken öğrencilerin Ziraat Bankası'ndan (Tüm Türkiye Şubeleri olabilir) kendi isimlerine "Euro" hesabı açtırmaları gerekmektedir. Yurtdışından para çekimi hususunda gerekli bilgiyi bankalardan elde edebilirsiniz.

8. Gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun/büyükelçiliğinin gerek web sayfasını inceleyerek gerekse telefonla iletişim kurarak vize başvurusu için ne gibi belgeler ve evraklar istendiği not edilmeli ve vize işlemlerine başlanmalıdır.

a) Vize başvurusu için bazı ülkeler randevu sistemi ile çalışmaktadır. Bu nedenle başvuru prosedürü de iyi öğrenilmeli ve kaç gün öncesinden başvuru yapılacağı da bilinmelidir.

b) Erasmus Ofisi'nden ve bölümünüzden aldığınız tüm belgeler ile konsolosluğa/büyükelçiliğe randevu aldığınız tarihte gitmeniz gerekmektedir.

c) Bazı konsolosluklar/büyükelçilikler aynı zamanda ailenizin maddi olanaklarını gösteren (maaş belgesi / tapu, maaş bordrosu, vs) belgeleri de ayrıca isteyebilmektedirler.

9. Giden öğrencilere Erasmus Ofisi'nden verilecek resmi yazılar:

a) Vize Yazısı: 

Vize yazısı, öğrencilerin gidecekleri ülkelerin konsolosluklarına/büyükelçiliklerine İngilizce olarak yazılmış bir yazıdır, TURNAPortal sisteminden öğrenci belgeyi indirir, ofisimiz mühürledikten sonra öğrenciye teslim eder. Bu belgede hibe alıp almadığınız açıkça yer alır.


b) Harçsız Pasaport Yazısı: (Sadece 25 yaş üstü öğrenciler için)

Öğrenciler aldıkları bu yazı ile Kırklareli Vergi Dairesi'ne pasaport cüzdan bedelini öderken, pasaport harç bedelini ödemeyeceklerdir.

ÖNEMLİ: Yeşil pasaport ve benzeri pasaport işlemlerine dair sorularınızın cevaplarını lütfen Nüfus Müdürlüğü'nden öğreniniz.

Sigorta:

Her staj öğrencisi staja gitmeden önce yurtdışında bulunacağı süreyi kapsayacak şekilde şu sigortaları​ yaptırmak zorundadır ve ilgili sigorta poliçelerinin kopyalarını Erasmus Koordinatörlüğü'ne teslim etmelidir:

  • Sağlık sigortası
  • Kaza sigortası
  • Sorumluluk sigortası (liability insurance)

 

10. Üniversitemize tahsis edilen staj hareketliliğine ait bütçe nedeniyle önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına dahil öğrencilerin en fazla 2 aylık hibeleri karşılanabilmektedir. Süresini uzatmak isteyen öğrenciler bu nedenle hibesiz Erasmus Staj Öğrencileri olarak değerlendirilecektir.

11. Staj Hareketliliğine hak kazanan öğrenciler, Erasmus Ofisine bildirdikleri tarih aralığında gitmedikleri takdirde haklarından vazgeçmiş sayılırlar.

 

   

Yurtdışı Öncesi

  1. Davet Mektubu (Fotokopi ve Orijinal – 1 nüsha)
  2. Transkript (Orijinal - 1 nüsha)
  3. Staj Anlaşması (Orijinal - 1 nüsha)
  4. Pasaport (Fotokopi - 1 nüsha)
  5. Ziraat Bankası Euro (€) Hesap Cüzdanı (Fotokopi - 1 nüsha)
  6. Yurtdışı Seyahat – Sağlık, Kaza ve Sorumluluk Sigortası (Fotokopi - 1 nüsha ya da pdf formatı)
  7. Vize (Fotokopi - 1 nüsha)
  8. Öğrenci Hibe Sözleşmesi (Orijinal - 2 nüsha)
  9. OLS 1. sınav (Online olarak tamamlanır)
  10. Staj Başvuru Formu (Zorunlu stajı olanlar) (Fotokopi - 1 nüsha)

Yurtdışı Sonrası

  1. Teyit Belgesi (Confirmation Sheet) (Orijinal – 1 nüsha) (Staj süresini, tarihleri gösteren kurum tarafından imza ve kaşe ile onaylanmış)
  2. Staj Sertifikası (Traineeship Certificate) (Orijinal – 1 nüsha)
  3. Pasaport (giriş-çıkış fotokopisi -  1 nüsha)
  4. OLS 2. sınav (Online olarak tamamlanır)
  5. AB Anketi (EU Survey) (Online olarak tamamlanır)
  6. Staj Değerlendirme Formu (Zorunlu stajı olanlar) (Fotokopi - 1 nüsha)

Yurtdışına gitmeden önce teslim edilmesi gereken evrakları Erasmus Ofisi'ne teslim etmeden yurtdışına giden öğrencilerin hibe işlemleri gerçekleştirilmeyecektir.

** Erasmus+ Programına ilişkin dönüş evraklarının yurtdışından geldikten 15 gün içinde Erasmus Ofisi'ne teslim edilmesi gerekmektedir. Evrakların zamanında teslim edilmemesinden kaynaklanan sorunlardan Erasmus Ofisi sorumlu değildir.

Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği Formları

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.