Erasmus Koordinatörlüğü

2024-2025 Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Başvurusu

20/03/2024 10:55:58 - 22/03/2024 10:55:58 - 1046 Okunma

2024-2025

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği Başvurusu 

Sözleşme Dönemi: 2023-1-TR01-KA131-HED-000137505

 

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği (KA131) başvurusu 28 Mart 2024 (08:30) – 18 Nisan 2024 (17:30) tarihleri arasında TURNAPortal üzerinden çevrimiçi olarak alınacaktır. Belirtilen tarih ve saatten sonra sisteme başvuru ya da belge girişi yapılamayacaktır. Çevrimiçi başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve başvuru belgelerinin çevrimiçi olarak yüklenebilmesi için belirlenen tarih aralığına titizlikle uyulması, son gün ve saatlere bırakılmaması gereklidir.

Öğrenim hareketliliğinden yararlanılacak olan dönem 2024-2025 akademik yılıdır. Öğrenim hareketliliğinde asil (hibeli) olarak seçilen öğrencilerimize eşit olarak (tek dönem veya iki dönem fark etmeksizin) toplamda en fazla 4 aylık hibe desteği sağlanabilecektir. Hareketlilik dönüşünde, 4 aydan az hareketlilik gerçekleştiren öğrenciler, nihai kalış süresine göre hibelendirilecektir.

Öğrenim Hareketliliği Kontenjan ve Hibelendirme Detayları için tıklayınız.

 

Nasıl başvuru yapılır?

1) TURNAPortal bağlantısından “e-Devlet ile Giriş Yap”a tıklayınız.

2) Sistemde karşınıza çıkan adımlarda istenilen bilgilerin girişini yaparak, en son aşamada başvurunuzu tamamlayınız. Adımlar şu şekildedir:

  • Kişisel Bilgiler: Yüzünüzü net bir şekilde gösteren fotoğrafınızı yükleyiniz. Sayfadaki sorulardan hangisi/hangileri (Herhangi bir engeliniz var mı?, Şehit/Gazi yakını mısınız?, vs) sizin için geçerliyse ilgili kutucuğu/kutucukları işaretleyip istenilen kanıt niteliğindeki belgeyi başvuru dönemi içerisinde yükleyiniz.

-Engelli öğrencilerimizin engelli olduklarını gösteren belgeyi (Engellilik Sağlık Kurulu raporunu) sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

-Şehit ve Gazi çocukları ilgili belgeyi SGK’dan temin ederek sisteme yüklemelidir.

-2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından hakkında 2828 ve 5395 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

-Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge yüklemelidir.

-Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim/ölüm aylığı bağlananlar ebeveynin çalışmadığını gösterir kanıt belgeyi ve yetim/ölüm aylığı aldığına dair belgeleri SGK’dan temin ederek sisteme yüklemelidir.

-Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı aldığını kanıtlayan öğrencilerimiz AFAD’dan afetzede yardımı alındığını gösteren belge, İkametgah belgesi, Nüfus Kayıt Örneği (Nüfus Aile) belgelerini yüklemeleri gereklidir.

Lütfen aşağıdaki seçeneklerden size uygun olanı/olanları işaretleyiniz. Bu bilgiler sadece istatistiksel bilgi toplamak üzere talep edilmektedir.” ifadesinde hiçbir soru sizin için geçerli değilse, “Hiçbiri” seçeneğini işaretleyip “İleri” butonuna tıklayarak diğer adıma geçiniz.

  • Eğitim Bilgileri: “Dönem” ve “Öğrenci numaranızı” manuel olarak yazmanız beklenmektedir. E-Devlet üzerinden alacağınız Transkript’te “Sınıf/Dönem” bilgisi hali hazırda yer almaktadır, transkriptinizde yazan “Dönem”i bu kısma yazınız. “Öğrenci Numaranızı” doğru yazdığınızdan emin olunuz. İlgili bilgileri tamamlayıp “İleri” butonuna tıklayarak diğer adıma geçiniz.
  • Tercih Bilgileri: Bu kısımda bölümünüz için anlaşmalı kurumları görüntüleyebilir ve tercihlerinizi “Tercih Ekle” butonuna tıklayarak “Tercih Listenize” ekleyebilirsiniz. En fazla 5 tercihte bulunabilirsiniz (her bölümün anlaşmalı olduğu ülke/üniversite sayısı farklıdır). Tercih sırası aynı zamanda önem sırasını belirtmektedir. Yerleştirme işlemleri tercih sırasına göre yapılmakta ve mücbir sebep olmadan yerleştirme yapılan tercih sırasında değişiklik yapılamamaktadır. Tercih listesinde yer almayan bir kuruma hibeli veya hibesiz yerleştirme işlemi yapılamamaktadır. ​

Üniversite tercihi yaparken üniversitelerin talep ettikleri yabancı dil seviyesine, sundukları eğitim dillerine ve anlaşmaların kapsadıkları dönemlere (Güz, Bahar, Güz + Bahar) dikkat edilmelidir. Üniversite tercihinde bulunmadan önce bu bilgileri  “Kurumlararası Anlaşmalar” bağlantısında yer alan “KA131 AB Ülkeleri Erasmus+ Kurumlararası Anlaşmalar” dosyasından dikkatlice inceleyiniz. Bu koşullarda eksik bilgi sahibi olunarak yapılacak tercihlerin sonucunda öğrencilerin karşı kurum tarafından kabul edilmemesi veya vize alamaması gibi mağduriyetlerde sorumluluk öğrenciye aittir. 

Daha önce Erasmus+ faaliyetinden faydalandıysanız başvuru sisteminde hangi eğitim kademesinde faydalandığınızı belirtmelisiniz. 

İlgili bilgileri tamamlayıp “İleri” butonuna tıklayarak diğer adıma geçiniz.

  • Yabancı Dil Bilgileri: Üniversitemizde düzenlenen yabancı dil sınavından aldığınız “Yabancı Dil Puanı” sistemde yer almaktadır. Puan görünmüyor ise sayfada dil seçeneğinden "İngilizce"yi seçip "Üniversite Kendi Sınavı"nı işaretleyip puanınızı manuel olarak ekleyiniz. “İleri” butonuna tıklayarak diğer adıma geçiniz.
  • İletişim Bilgileri: Cep telefonu, e-mail ve ikamet adresinizi ilgili alanlara giriniz. Koordinatörlüğümüz başvuran adaylarla e-mail üzerinden irtibata geçmektedir. Lütfen aktif olarak kullandığınız e-mail adresinizi giriniz. “İleri” butonuna tıklayarak diğer adıma geçiniz.
  • Belge Yükleme: 

-“Transkript”i e-Devlet üzerinden alıp yükleyiniz. 

-Her iki hareketlilik türüne aynı anda başvuruyorsanız “Öncelik dilekçesi yüklemelisiniz. İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma durumunda -10 puan azalacak olup, hangi hareketlilik türünden azaltma istiyorsanız bunu dilekçede açıkça belirtiniz. 

-"Pasaport" kısmına sadece çifte vatandaşlığınız bulunuyorsa vatandaşı olduğunuz diğer ülkeye ait pasaportunuzun taranmış halini ekleyiniz. Çifte vatandaşlığınız yoksa pasaportunuzun taranmış halini sisteme yüklemenize gerek yoktur.

-Üniversitemizde YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) burslusu olarak öğrenim gören öğrencilerin Erasmus+ Hareketliliği programına başvurmaları halinde bu öğrencilerin başvuruları alınacak; hareketlilikten yararlanmaya hak kazanmaları halinde ilgili öğrenciler YTB burslarının kesileceğini bildiklerine ve bunu kabul ettiklerine dair bir dilekçe yazıp, bu dilekçelerini başvuru sistemine yüklemeleri gerekmektedir.

“İleri” butonuna tıklayarak diğer adıma geçiniz.

  • Onay: Onay aşamasına geldiğinizde sistem, önceki aşamalarda girdiğiniz verileri topluca karşınıza getirecektir. Başvurunuzu bu adımlara göre ve doğru yaptığınızdan emin olunuz. Ardından sayfanın sağ alt kısmındaki “BAŞVURUYU TAMAMLA” butonuna tıklayarak başvurunuzu tamamlayınız. Bu butona tıklamadığınız takdirde başvurunuz tamamlanmış olmayacaktır. Başvurunuzun durumunu “Başvurularım” sekmesinden kontrol edebilirsiniz. Başvuru durumu “Tamamlanmış” olarak görünen başvurular, başarı ile gönderilmiştir. Tamamlanmayan başvurular dikkate alınmayacaktır.  Başvuru dönemi boyunca sisteme kaydetmiş olduğunuz e-posta adresinizi mutlaka kontrol ediniz, Koordinatörlüğümüz sizlere ulaşması gereken durumlarda sizlerle e-mail üzerinden iletişime geçecektir.

 

Başvuru Şartları:

Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin öncelikle aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:

1. Belirlenen yabancı dil kriterini sağlamak.

Aşağıdaki listelerde yer aldığı üzere, yabancı dil puanı başarı kriterini sağlayan (listelerde yeşil renk ile belirtilen) öğrencilerimiz (bölümlerinin Erasmus+ kurumlararası anlaşması olması halinde) öğrenim hareketliliğine başvuru yapabileceklerdir.

GRUP 1-2-3

Başvurunun geçerli olabilmesi için aşağıdaki tüm şartların yerine getirilmesi gerekmektedir (2023 Sözleşme Dönemi Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı (KA131), s. 11-12):

2. Öğrencinin yükseköğretim kurumu (Kırklareli Üniversitesi) bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,

3. a) Birinci kademe (Önlisans & Lisans) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması,

b) Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış 1-Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun en az 2.20/4.00; 2-Birinci sınıf öğrencileri için lise mezuniyet notunun en az 75/100

c) İkinci ve üçüncü kademe (Yüksek Lisans & Doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması,

4. Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ders veya ders niteliğinde olmayan AKTS kredi yükü olması (bir dönem için 30 AKTS, bir akademik yıl için 60 AKTS). Ders yükü bulunmayan, örneğin tez dönemine geçen yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bir akademik dönemde 30 AKTS’lik ders niteliğinde olmayan iş yükü üzerinden öğrenim anlaşması düzenlenebilir. (Kırklareli Üniversitesi bünyesinde yüksek lisans / doktora öğrencileri tez döneminde “tezin teze eşleşmesi” şeklinde yararlanabilmektedirler.)

5. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde, 2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi.

Listede yer almayan öğrencilerin başvurması halinde ve/veya başvuru şartlarını sağlamayan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacaktır.

 

 Seçim Ölçütleri:

Ölçüt

Ağırlıklı Puan

Akademik başarı düzeyi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Dil seviyesi

%50 (toplam 100 puan üzerinden)

Şehit ve gazi çocuklarına

+15 puan*

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)

+10 puan**

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

+10 puan***

Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar

+10 puan

Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)

-10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama

-10 puan

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)

-10 puan

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

 

* Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.

** Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu ibraz etmesi gerekir.

*** Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.

Kaynak: (2023 Sözleşme Dönemi Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı (KA131), s. 12-13):

 

Hibe Desteği:

Program Ülkelerine Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliği

Programla ilişkili ülkelere öğrenci/yeni mezun gönderirken uygulanacak bireysel destek hibe miktarları tablosu aşağıda yer almaktadır:

Ülke Grupları  

Misafir Olunacak Ülke

Aylık Hibe Öğrenim (Avro)    

Aylık Hibe
Staj
(Avro)          

1 ve 2. Grup Ülkeler

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Yunanistan

600

750

3. Grup Ülkeler

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye

450

600

 

 

Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği

İmkânları kısıtlı olan katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, imkânları kısıtlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim/ölüm aylığı bağlananlar

4) Şehit/gazi çocukları

5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6) Engelliler****

7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler*****

8) Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.

**** 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler

***** https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf

Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.

Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanır:

Hareketlilik türü

İlave Hibe Desteği Miktarı

2-12 ay arası öğrenci hareketliliği

Aylık 250 €

 

Kaynak: (2023 Sözleşme Dönemi Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı (KA131), s. 21-22):

 

Yeşil Seyahat Desteği

Seyahat desteği almayan öğrenci/yeni mezunlara, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro yeşil seyahat desteği verilmelidir. Ayrıca gereken durumlarda yol için, gün sayısı kadar, azami dört günlük bireysel destek hibesi verilir.

Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.

 

Türkiye Ulusal Ajansı’nın web sitesinde yer aldığı üzere, Kırklareli Üniversitesi de dahil olmak üzere Türkiye’deki tüm yükseköğretim kurumlarına tahsis edilen hibe miktarlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.ua.gov.tr/haber-ve-duyurular/2023_yuksekogretim_ka131/

Türkiye Ulusal Ajansı’nın belirlediği kontenjan sayılarından daha fazla sayıda öğrenci gönderebilmek adına üniversitemiz Erasmus Komisyonu tarafından kontenjanlar azami sayıda öğrenci gönderilmesi hedefiyle belirlenmiştir.

Başvuru sürecinde ortaya çıkabilecek soru veya sorunlar ile ilgili erasmusogrenci@klu.edu.tr e-posta adresini kullanmanız önem arz etmektedir. Sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için destek sadece e-posta yolu ile sağlanacaktır.

Saygılarımızla,

Erasmus Koordinatörlüğü

Erasmus+

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.