Erasmus Koordinatörlüğü

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği (Sss)

26/08/2014 09:40:09 - 08/02/2024 09:40:09 - 86331 Okunma

1. Erasmus+ programına katılmak için ne yapmalıyız?

Programa katılmak için üniversitemizin Erasmus web sayfası olan erasmus.klu.edu.tr adresinden yapılacak olan yeni dönem sınav ve hareketlilik başvuru ilanlarını takip etmeniz ve belirtilen aşamalara uymanız gerekmektedir. 

İlk aşama: Erasmus+ yabancı yazılı dil sınavına başvuru yapıp girmek ve sınavda başarı kriterini sağlamak

İkinci aşama: Sözlü sınava girmek (Başarı kriterini sağlayan öğrencilerimiz için)

Son aşama: Erasmus+ hareketlilik (staj / öğrenim) başvurularını yapmak  

ÖNEMLİ: Yabancı dil sınavına başvuruda otomasyon sistemine giriş yapabilmeniz için "@ogrenci.klu.edu.tr" uzantılı e-mail adresinin olması gerekmektedir. 

  • E-mail adresi YOK ise;

E-mail adresi okuduğunuz enstitü / fakülte / yüksekokul / meslek yüksekokulundaki ilgili e-posta sorumlularından alınmaktadır. E-posta sorumluları listesi için tıklayınız.

  • E-mail adresi VAR olup şifresini hatırlamıyorsanız;

Bu durumda şifre sıfırlama gereklidir. Şifrenizi sıfırlamak için tıklayınız.

ÖNEMLİ: Gmail, Yahoo, Hotmail gibi diğer e-posta adresleri ile başvuru kabul edilememektedir.

2. Not ortalamamız 2.20'nin altında olursa programdan yararlanabilir miyiz?

Not ortalaması 2.20'nin altında olanlar programdan yararlanamaz.

Önlisans / Lisans öğrencileri için minimum 2.20,

Yüksek lisans / Doktora öğrencileri için minimum 2.50

not ortalaması değerlendirmeye alınır.

3. Not ortalamamız sınav sonucuna etkili olacak mı?

Not ortalamasının genel not ortalamasına etkisi her sene Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belirlenmektedir. Genel olarak belirlenen yüzdeler, not ortalamasının %50'si, yabancı dil sınavının %50'si şeklindedir.

4. Sözlü sınav yapılacak mı ve sınavlar için ücret ödeniyor mu?

Yabancı dil sınavı sonrası belirlenecek olan puanın üstünde olan öğrenciler, sözlü sınav için çağırılırlar.

Sözlü sınavın Erasmus+ yabancı dil notuna etkisi %25'tir.

Erasmus+ Yabancı Dil Puanı= %75 Yazılı Sınav + %25 Sözlü Sınav

Başvuru ya da sınavlar ÜCRETSİZdir.


5. Ne kadar hibe alacağız?

Ülkelere göre değişen hibe miktarları bilgisi için tıklayınız.

6. Asil (hibeli) öğrenci olarak seçildim. Ne kadar hibe alacağız?

Öğrenim hareketliliğinde asil (hibeli) olarak seçilen öğrencilerimize eşit olarak (tek dönem veya iki dönem fark etmeksizin) toplamda 4 aylık hibe desteği sağlanabilecektir. Hareketlilik dönüşünde, 4 aydan az hareketlilik gerçekleştiren öğrenciler, nihai kalış süresine göre hibelendirilecektir.

İlk ödeme toplam hesaplanan hibenin %80'i oranında ödenir.

Öğrencilerimizin eğitim dönemlerini başarılı olarak tamamladıktan sonra dönerken alacak oldukları Teyit Belgesi (Confirmation Sheet) ve yurda giriş-çıkış tarihleri incelenir ve Beneficiary Module (BM) sisteminde hesaplanan nihai gün sayısına göre yapılır.

7. Hibeler aylık mı yatacak?

Aylık bazda ödeme yapılmazİlk ödeme, toplam hesaplanan hibenin %80'i oranında yapılır.

8. Vize için üniversiteden yazı almamıza rağmen niçin konsoloslukta vize ücreti ödüyoruz?

Üniversiteden vize yazısının alınması vizeyi kolay almanızı sağlamak içindir. Bazı Konsoloslukların ya da Büyükelçiliklerin vize ücreti talebinde bulunması tamamen o kurumların inisiyatifindedir. Zira bu kurumlar, bulundukları ülkeler içerisinde bağımsızdır ve bu tarz uygulamaları tamamen bağlı oldukları devletlerle alakalıdır.
 

9. Hibe anlaşmasını neden iki (2) tane yapıyoruz?

Hibe anlaşmasını orijinal 2 nüsha halinde yapılmasının nedeni bu belgenin bir anlaşma olması için imza atan tarafların her birinin elinde bulunması gerektiğindendir. Hibe sözleşmesinin her iki nüshası da imzalandıktan sonra öğrenci bir nüshasını alır, ve diğer nüsha Erasmus Ofisi'nde kalır.

10. Pasaport için ödenen defter bedeli ne kadardır?

Pasaport için ödenen defter bedeli her yıl değişmektedir. Güncel ve detaylı bilgi için: https://www.nvi.gov.tr/pasaport

Örneğin; 2023 yılı için pasaport defter bedeli 501 TL'dir.

11. Neden EURO hesabı açtırmak gereklidir?

Euro hesabı açtırılmasının nedeni, Türkiye Ulusal Ajansı'ndan Türkiye'deki üniversitelere hibenin Euro üzerinden aktarılması ve üniversite bütçelerinde hibenin Euro olarak bulunmasıdır. Bu nedenle Üniversite bütçesinde Euro olarak bulunan hibe öğrenciye de Euro olarak aktarılır. Üniversitemiz Ziraat Bankası ile anlaşmalı olduğundan ötürü Ziraat Bankası Euro hesabı öğrencilerimizden talep edilmektedir.

12. Hibe anlaşmasında yazan tarih aralığı neye göre belirlenir?

Davet mektubu üzerinde yazan tarih aralığına göre belirlenir, o nedenle davet mektubu üzerinde öğrencinin yurtdışında kalacak olduğu süre net olarak ifade edilmek zorundadır.

13. Yurtdışında eğitim görülecek olan üniversitelerde konaklama yerini nasıl bulacağız?

Yurtdışında eğitim görecek olduğunuz süre zarfında kalacak yeriniz genel olarak yurtdışındaki üniversite tarafından temin edilmektedir. Üniversite bu konuda öğrenciye yönlendirme yapmaktadır (accommodation form - konaklama formu göndermektedir) ancak bazı ülkeler ve üniversitelerde ise kalacak yer tamamen öğrenci tarafından ayarlanmak durumundadır. 

14. Hibeler ne zaman yatar?

Hibeler, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Üniversitemiz Erasmus+ bütçe hesabına hibelerin aktarılması sonrasında ve öğrencilerimizin evraklarını eksiksiz, talep edilen şekilde tamamlamalarından ve vize alındıktan sonra en kısa süre içerisinde ilgili öğrencinin Euro hesabına yatar.

15. Gidilen ülkede bizi karşılayacaklar mı?

Gidilecek olan ülkelerde öğrencilerin havaalanlarında, otobüs terminallerinde ya da tren istasyonlarında karşılanması tamamen karşı üniversitenin inisiyatifindedir. Bu konuda bağlayıcı bir hüküm yoktur.

16. Verilen hibeler bize kaldığımız süre zarfında yeterli olacak mı?

Hibe miktarları ülkelerin hayat standartları göz önüne alınarak belirlenir. Bu nedenle ortalama bir harcamayla belli yerlerde bu paranın yetmesi mümkün olabilir ancak burada unutulmamalıdır ki öğrencilere verilen hibe onların yurtdışındaki masraflarını karşılayacak olan bir maaş değil, ek katkı gibidir. Diğer bir nokta ise paranın yetip yetmemesi öğrencinin yapacak olduğu harcamayla alakalı bir durumdur.

17. Gidilen üniversitelerde alacağımız dersler İngilizce mi olacak?

Öğrencilerimizin yurtdışında eğitim görecekleri üniversitelerdeki derslerin İngilizce ya da o ülkenin kendi dilinde olması tamamen üniversite ile alakalı bir durumdur. Bu nedenle öğrencilerimizin Erasmus+ başvuru döneminde bilinçli tercih yapmaları ve gitmek istedikleri yerleri önceden araştırmaları önerilir. Eğitim dili bilgileri Kurumlararası Anlaşmalar bağlantısında görülmektedir.

18. Gittiğimiz üniversitede dil kursu olacak mı?

Bazı üniversiteler gidilen ülkenin dilinde ücretli / ücretsiz dil kursu düzenleyebilmektedirler. Bu durum her üniversitede farklılık gösterebilir.

Ayrıca, kabul mektubu geldikten sonra tanımlanan OLS (Online Lingusitic Support), diğer bir deyişle Çevrimiçi Dil Desteği sistemi, öğrencilere ücretsiz olarak dil sınavları ve isteğe bağlı dil kursları sağlamaktadır. Bunlardan azami düzeyde yararlanılması önerilmektedir.

19. Hangi üniversitelere gidebilirim?

Her bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler farklıdır. Bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler online başvuru yapıldığı sırada görülmektedir. Ayrıca aşağıdaki listeden de incelenebilir: 

Kurumlararası Anlaşmalar Listesi

20. İntibak belgesini nasıl dolduracağım? 

İntibak belgesi, OLA hazırlanırken seçilen derslerin öğrencinin kendi üniversitesinde hangi derslere karşılık geldiğini gösteren bir formdur. Derslerin seçimi ile alakalı olduğundan Erasmus Bölüm Koordinatörlerinin yardımı ile doldurulması gerekmektedir. 

Erasmus Bölüm Koordinatörleri Listesi

21. Kabul mektubum gelmedi, ne yapmalıyım?

Her üniversitenin belge gönderme süresi farklıdır. Bazı üniversiteler kabul mektuplarını normal süreçten erken gönderebilirken bazı üniversiteler geç gönderebilir. Normal sürecin dışında gelişen bir durum söz konusuysa Erasmus Bölüm Koordinatörleri tarafından destek alınarak kabul mektubunun gönderilebilmesini rica etmek amacıyla öğrenci tarafından karşı üniversiteye e-mail yazılabilir.
 

22. Vize çıkmaması mümkün müdür?

Vize çıkmasının %100 garantisi bulunmamaktadır.

23. Erasmus+ programı ile yurtdışındaki üniversitede öğrenimime devam edeceğim, harcı hangi üniversiteye yatıracağım?

Erasmus+ programına devam edildiği dönem içerisinde harç öğrencinin kendi üniversitesine yatırılır.

24. Yurtdışına çıkmadan Kırklareli Üniversitesi'nde ders kaydı yapacak mıyım?

Erasmus+ programı dahilinde Erasmus öğrencisi olarak seçildikten sonra yurtdışına gitmeden önce Kırklareli Üniversitesi'ne ders kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir. Aktif öğrenciliğin devam edebilmesi için (pasif öğrenci durumuna düşmemek için) vize çıksa da çıkmasa da, ders kayıt haftası başladığında ders kayıtlarının yapılması mecburidir. Eğer harç ödemeniz gerekliyse, harcınızı yatırmayı unutmayınız.


25. Erasmus+ Öğrenci Beyannamesi nedir? 

Erasmus+ Öğrenci Beyannamesi "Erasmus+ öğrencisi" statüsü, Erasmus+ uygunluk kriterlerini karşılayan ve üniversiteleri tarafından uygun bir ortak üniversitede öğrenim görmek ya da bir işletmeye veya diğer uygun bir kuruluşa staj amaçlı yerleştirilmek suretiyle yurtdışında bir Erasmus+ süresi geçirmek üzere seçilmiş olan öğrencilere verilir. Erasmus öğrencisi olarak beklenti içerisinde bulunduğunuz haklarınızı, yine Erasmus+ öğrencisi olarak yapmanız gerekenleri görebilmenizi sağlamaktadır. Online olarak belgeye ulaşmak için tıklayınız.

26. Öğrenci üniversiteye başladığı yıl Erasmus+ programından yararlanabilir mi?

Önlisans ve lisans programlarının 1. sınıfında okuyan öğrenciler ve mezun olmuş öğrenciler öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. ANCAK, öğrenci üniversiteye başladığı yılın 1. dönemi sonunda transkriptini aldıktan sonra Erasmus+ başvurusunda bulunabilir, bu durumda da öğrenim hareketliliğinden yararlanabileceği en erken dönem 2. yılın ilk dönemidir.

27. Önlisans öğrencileri değişim yapabilir mi?

Evet, yapabilirler. En erken 2. yılın ilk dönemi olmakla birlikte öğrenim hareketliliğinden yararlanabilirler.

28. Yüksek lisans kademesinde Erasmus+ programından faydalanmış olan bir öğrenci doktora kademesinde de programdan yararlanabilir mi?

Evet, her kademede programdan yararlanılabilir.

1. kademe: Önlisans - Lisans

2. kademe: Yüksek Lisans               

3. kademe: Doktora

29. İntibak belgesinde yazılması gereken üniversite Erasmus kodlarını nereden bulabiliriz?

Yerleştirme sonucu açıklandığında her üniversitenin Erasmus Kodu ilan listesinde yer almaktadır.

Örneğin; Türkiye - Kırklareli Üniversitesi: TR KIRKLAR01

              Macaristan - University of Debrecen: HU DEBRECE01

              Polonya - University of Vincent Pol in Lublin: PL LUBLIN08

30. Öğrenimimi tamamladım, %20'lik hibe/kalan hibeyi almak için ne yapmalıyım?

%20'lik hibenin ya da kalan hibenin alınabilmesi için teslim edilmesi gereken evraklar bulunmaktadır. Teslim edilmesi gereken evraklar:

  • Karşı üniversiteden alınması gereken Transkript (Not Döküm Belgesi) - (taranmış ve orijinal)
  • Kalınan süreyi kesin olarak belirten Teyit Belgesi / Sertifika (Confirmation Sheet / Certificate) - (taranmış ve orijinal)
  • E-devletten alınacak "Yurda giriş-çıkış belgesi" (pdf)
  • OLS 2. sınav (Online olarak tamamlanır.)
  • AB Anketi (EU Survey) (Online olarak tamamlanır.)

Bu evrakların tesliminden sonra öğrencilerin nihai süreleri hesaplanır ve muhasebe işlemleri başlatılır.

31. Dönüşte alacağım %20'lik hibenin verilmeme olasılığı var mı?

Bir öğrenci nasıl ki başvuru döneminde gerekli başarıyı gösterip yurtdışına çıkmaya hak kazanıyorsa (tabi bunun karşılığı olarak Erasmus hibesi de alır), başarısızlık karşısında da belli yaptırımlarla karşı karşıya gelebilir. Hibe sözleşmesinde hibe kesintileri detaylıca yer almaktadır.

32. İki dönemliğine gittim, bir dönem kaldım, ne yapmalıyım?

Öncelikle Bölüm Koordinatörüne ve Erasmus Koordinatörlüğü'ne bilgi veren bir e-mail gönderilmesi gerekmektedir.

Geri dönüş evrakları arasında bulunan ve getirilmesi ya da karşı üniversiteden gönderilmesi zorunlu bulunan, öğrencinin hangi tarih aralıklarında karşı üniversitede kaldığını kesin olarak belirten Teyit Belgesine (Confirmation Sheet) ve yurda giriş-çıkış tarihlerine bakılarak BM sisteminde hesaplama yapılmaktadır. Hibeli öğrenci ise; BM sisteminde hesaplamanın ardından öğrenci Erasmus öğrencisi olarak devam etmediği dönemin hibesini Erasmus Ofisi tarafından kendisine verilen hesap numarasına yatırmaktadır. Hibesiz öğrenci ise; hibe iadesi hariç diğer işlemler aynıdır.

Dönüşte ofisimize teslim edilmesi gereken evraklar:

  • Karşı üniversiteden alınması gereken Transkript (Not Döküm Belgesi) - (taranmış ve orijinal)
  • Kalınan süreyi kesin olarak belirten Teyit Belgesi / Sertifika (Confirmation Sheet / Certificate) - (taranmış ve orijinal)
  • E-devletten alınacak "Yurda giriş-çıkış belgesi" (pdf)
  • OLS 2. sınav (Online olarak tamamlanır.)
  • AB Anketi (EU Survey) (Online olarak tamamlanır.)
  • Ek Sözleşme (Ofis tarafından hazırlanır.) - (taranmış ve orijinal)


33. Gittiğim üniversitede planlanan faaliyet dönemi tamamlanmadan geri döndüğüm takdirde nasıl bir uygulamayla karşılaşırım?

Öğrencilerin, zorunluluk nedeniyle (ailevi sebepler, sağlık sebepleri gibi) planlanan hareketlilik faaliyeti döneminden erken dönmesi durumunda, öğrencinin yurtdışında kaldığı süre karşılığı hibe miktarı öğrencide bırakılmak üzere fazladan ödenen hibenin iadesi istenir. Öğrencinin gerekçe göstermeksizin faaliyet dönemini tamamlamaması halinde ise, bütün hibe geri alınır.

34. Ders intibaklarındaki AKTS (ECTS) kredileri neye göre düzenleniyor?

AKTS (ECTS) kredileri bölümler tarafından dersin zorluğu ve ders öncesindeki ön hazırlığa göre düzenlenmektedir.

35. Yurtdışında alınan AKTS'nin Kırklareli Üniversitesi'ndeki not dönüşümü nasıl yapılmaktadır?

Belgenin tamamı için lütfen tıklayınız.

36. Engelli öğrenciyim, şartlar benim için de aynı mı?

Erasmus+ programına katılım şartları değerlendirildiğinde engelli öğrencilerimiz gerek değerlendirme gerekse hibe alımı konusunda avantajlı durumdadır. Detaylı bilgi için lütfen güncel Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı'nı inceleyiniz.

37. Nihai yerleştirme listesinde yedekteyim, ne yapmalıyım?

Asil adayların belirlenmesi sonrasında başvuruda bulunan diğer tüm öğrenciler yedek statüsünde yer alır. Asil öğrencilerin feragat ya da iptal etmeleri halinde puan esasına göre yedeklere sıra gelecektir. Yedekte olan öğrenciler istedikleri takdirde hibesiz (sıfır hibeli) öğrenci olarak programdan yararlanabilmektedirler.

38. Tercihimi değiştirmek istiyorum ne yapabilirim?

Öğrencilerin tercih değişikliği yapabilmesi için boş kontenjanların bulunması gerekmektedir. Boş kontenjanlar olduğu müddetçe öğrenci ofisimizle iletişime geçip, tercih değişiklik talebini e-mail ile Erasmus Ofisi'ne bildirmesi gerekmektedir. İlgili gerekçesi onaylanırsa tercih değişikliği mümkün olabilir ancak kesin değildir.

39. GÜZ dönemi için yurtdışına tek dönemlik giden bir öğrenci eğitim dönemini BAHAR dönemi için de uzatabilir mi?

Erasmus+ Programına katılan öğrenci hibesiz olarak bahar dönemini kapsayacak şekilde uzatabilir. Akabinde Bölüm Koordinatörünün onayını alması halinde Öğrenim Anlaşması (OLA) ve İntibak Formu hazırlama işlemlerini yeniden yapmalıdır. Ayrıca karşı üniversiteden uzatma aldığına dair Kabul Mektubu bulunmalıdır. Bu işlemlerin mevcut planlanan Erasmus dönemi bitmeden 1 ay önce tamamlanması gereklidir. Uzatma yapılan dönem için Erasmus Ofisi'ne öğrenci Öğrenim Anlaşması (OLA)İntibak FormuKabul Mektubu ve Ek Hibe Sözleşmesi'ni iletmelidir.

40. Kabul belgemin ve hibe sözleşmemin 1 dönemlik olması ve öğrenim anlaşmamın 2 dönemlik olması halinde, 2. dönem için de Erasmus+ öğrencisi sayılır mıyım?

Öncelikli olarak hibe sözleşmeniz 1 dönemlik imzalandığı ve kabul belgeniz de 1 dönemlik olduğu için öğrenim anlaşmasının 1 dönemlik olması gereklidir. Bu nedenle öğrencinin 2 dönemlik hazırlanmış olan öğrenim anlaşmasının Ekle-sil Formu (Changes to Learning Agreement) ile 1 dönemi içerecek şekilde yeniden düzenlemesi gerekmektedir. 

41. Açıköğretim ve/veya uzaktan eğitim öğrencisiyim, Erasmus+ programından yararlanabilir miyim?

Açıköğretim ve benzeri (uzaktan eğitim) programlarında öğrenim gören öğrenciler faaliyetten yararlanamaz.

42. Alttan kalan dersim var, programdan yararlanabilir miyim?

Evet, alttan kalan dersler olsa bile programdan yararlanılabilir.

FAKAT;

Öğrenci son sınıfta başvuru yaptığında bir sonraki sene için (eğer okulu uzattıysa) yeterli AKTS yükü (1 dönem için 30 kredi) bulunmuyorsa, öğrenci fazla kredi ile mezun olmak istese dahi, programdan yararlanamaz. Başvuruda asgari şartlar hakkında detaylı bilgi için lütfen güncel Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı'nı inceleyiniz.

Öğrenci son sınıfta başvuru yaptığında bir sonraki sene için (eğer okulu uzattıysa) yeterli AKTS yükü (1 dönem için 30 AKTS) bulunuyorsa, ancak bu durumda programdan yararlanabilir.  DC/DD ile geçilmiş derslerin tekrarını almak şeklinde yararlanması uygun değildir.

43. OLS Sistemi Nedir?

Yükseköğretimde öğrenci hareketliliği faaliyetlerinden yararlanacak öğrenciler için Avrupa Komisyonu tarafından sunulan Çevrimiçi Dil Desteği sistemidir. Sistem Sınavlar ve İsteğe Bağlı Dil Kurslarını içermektedir.

44. OLS hangi dilleri kapsamaktadır?

Almanca, Fransızca, Hollandaca, İtalyanca, İngilizce, İspanyolca Çekçe, Danca (Danimarka dili), Yunanca, Lehçe (Polonya dili), Portekizce, İsveççe, Bulgarca, Fince, Hırvatça, Macarca, Romence, Slovakça, İrlandaca, Estonca, Letonca, Litvanyaca, Slovence ve Maltaca dillerinde sunulmaktadır.

45. Çevrimiçi Dil Desteği'ne nasıl katılabiliriz?

Hareketlilik öncesinde kabul mektubunu alan öğrencilerimize, gitmeden önce dil sınavı lisansı e-maillerine tanımlanmaktadır. Öğrencilerimiz e-maillerine gelen link üzerinden dil sınavlarına katılabilmektedirler.

46. Katılımcı Anketi (Participant Survey) nedir?

Katılımcı Anketi öğrencilerin yurtdışından döndükten sonra tamamlaması gereken bir anket formudur. Öğrenci gerekli evrakları (Transkript, Confirmation Sheet, yurda giriş-çıkış belgesi) Erasmus Ofisi'ne teslim ettikten sonra, Erasmus Ofisi'ndeki yetkili kişi BM sistemi üzerinden öğrencinin bilgilerinin girişini yapar ve sistem otomatik olarak öğrencinin e-mailine bir link gönderir. Öğrenci linke giriş yaparak formu online olarak tamamlar. Son olarak SUBMIT butonuna tıklayarak formu tamamlamış olur. Bu anket tamamlanmadan, öğrencinin muhasebe işlemleri başlatılamaz.

47. Öğrenim hareketliliği öncesinde hangi sigortaları yaptırmam gereklidir?

Hibe Sözleşmesi'nde yer aldığı üzere öğrenci öğrenim için yurtdışında bulunacaksa, Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmak zorundadır. Sorumluluk Sigortası ile Kaza Sigortası Ulusal Ajans tarafından şart koşulmamaktadır.

Sigortalar ile ilgili olarak, sigorta şirketlerinle iletişime geçiniz lütfen.

48. Program Ülkeleri (KA131) ile Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler (KA171) hangi ülkeleri kapsamaktadır?

Program Ülkeleri: AB üye ülkeler ile İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Makedonya ve Türkiye’den oluşan ülkelerdir.

Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler, ilgili bölgelere tasnif edilmiş halde aşağıda verilmiştir:

  • Bölge 1-Batı Balkanlar: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ
  • Bölge 2-Doğu Ortaklığı: Ermenistan, Azerbaycan, Belarus Gürcistan, Moldova, Ukrayna
  • Bölge 3-Güney Akdeniz Ülkeleri: Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus
  • Bölge 4-Rusya: Rusya
  • Bölge 5-Asya: Bangladeş, Butan, Brunei, Kamboçya, Çin, Kuzey Kore, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Laos, Makao, Malezya, Maldivler, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Pakistan, Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Tayvan, Tayland, Vietnam
  • Bölge 6-Orta Asya: Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan
  • Bölge 7-Orta Doğu: Bahreyn, İran, Irak, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen
  • Bölge 8-Pasifik: Avustralya, Cook Adaları, Fiji, Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Yeni Zelanda, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Doğu Timor, Tonga, Tuvalu, Vanuatu
  • Bölge 9-Sahraaltı Afrika: Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kabo Verde, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komorlar, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Cibuti, Ekvator Ginesi, Eritre, Esvatini, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Kenya, Lesoto, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Morityus, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Seyşeller, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Güney Sudan, Sudan, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya, Zimbabve
  • Bölge 10-Latin Amerika: Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela
  • Bölge 11-Karayipler: Antigua Barbuda, Bahamalar, Barbados, Belize, Küba, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Surinam, Trinidad ve Tobago
  • Bölge 12-ABD ve Kanada: Amerika Birleşik Devletleri, Kanada

50. Öğrenciler seyahat hibesi desteği alabiliyor mu?

Öğrencilerimiz, KA131 projesi kapsamında yararlandıkları ülkeler için seyahat hibesi desteği alamamaktadırlar.

Ancak, KA171 projesi kapsamında seyahat hibesi alabilmektedirler. Miktarları şu şekildedir:

Mesafe

Kişi Başı Ödeme Miktarı

20-99 km

20 Euro

100‐499 km

180 Euro

500‐1999 km

275 Euro

2000‐2999 km

360 Euro

3000‐3999 km

530 Euro

4000‐7999 km

820 Euro

8000 ve üstü km

1.500 Euro

 

50. Yeşil seyahat hibesi desteği nedir?

Yeşil seyahati tercih eden öğrencilere tek seferlik 50 Euro yeşil seyahat desteği verilmektedir. Ayrıca gereken durumlarda yol için, gün sayısı kadar, azami dört günlük bireysel destek hibesi verilir.

 

Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüstrenpaylaşımlı otomobil kullanımı (carpooling) yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin km olarak tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.

 

Örneğin; Bulgaristan'a giden bir öğrenci için seyahat 2 tam gün sürecek ise ilk olarak 50 Euro ilave olarak 30 Euro daha hibe desteği alır. Bulgaristan'ın aylık hibesi 450 Euro'dur. Günlük hibe 450/30=15 Euro olarak hesaplanır. Dönüşte toplamda öğrenciye 80 Euro Yeşil Seyahat Desteği sağlanır.

 

Yeşil seyahat ulaşım araçlarından birini kullandıysanız hareketlilik bitiş sonrası evraklarınızı (seyahati kanıtlayıcı bilet, dekont) erasmus@klu.edu.tr adresine gönderiniz.

 

Not: Yeşil seyahat desteği hibeli öğrencilere sağlanmaktadır.

 

51. KA171 projesinde öğrenciler için aylık hibe miktarı ne kadardır? 

Türkiye’den Ortak Ülkelere öğrenci hareketliliğinde: Aylık 700 Euro

Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği SSS

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.