Erasmus Koordinatörlüğü

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği (Ka131)

26/08/2014 09:22:07 - 08/02/2024 09:22:07 - 78368 Okunma

Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği ile Türkiye'de örgün eğitim veren Yükseköğretim için Erasmus Beyannamesi (ECHE) sahibi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler, 1 akademik yıl içinde 1 veya 2  dönemliğine (2-12 ay arasında)  ECHE sahibi diğer bir Avrupa ülkesi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olabilir.

Bu program dâhilinde yurtdışında hibeli olan öğrenciler, bulundukları süre için mali destek (hibe) alma hakkına sahip olurlar. Verilen mali destekle, öğrencilerin bütün masraflarını karşılamak amaçlanmamakta, yalnızca hareketlilikten kaynaklanan ek masraflara yardımcı olmak istenmektedir. Seçilen öğrenciler istedikleri takdirde "hibesiz ("0" sıfır hibeli / zero-grant) Erasmus+ öğrencisi" olarak da Erasmus+ programından faydalanabilirler. 

Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği, kurumlararası anlaşmalar kapsamında yapılabilmektedir. Kurumlar, var olan anlaşmaları çerçevesinde gidecek Erasmus+ öğrencilerini belirlemek üzere öğrencilerine başvuru ilanında bulunurlar. Hareketlilik faaliyeti yalnızca birbirleriyle anlaşması olan ECHE sahibi kurumlar arasında yapılabilmektedir. 

T.C Avrupa Birliği Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Türkiye Ulusal Ajansı), hareketlilik dönemi başlamadan önce seçilecek Erasmus öğrencileri için gerekli olan kriterleri belirler. Belirlenen bu seçim kriterlerine göre de Yükseköğretim kurumları öğrencilerini seçerler. 

Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin yabancı dil yeterliliğine sahip olması ve akabinde Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı'nda belirlenmiş olan asgari şartları sağlamaları gerekmektedir.

Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Faaliyet süresi her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 2 ilâ 12 ay arasında bir süre olabilir. Öğrenim kademesi önlisans/lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder.

Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere, bir tam akademik yıl için 60 AKTS (Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi – European Credit Transfer and Accumulation System, ECTS) iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS, üç dönemlik akademik yılda bir dönem için 20 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır, başarısız olunan krediler ev sahibi kurumda tekrar edilir.

Akademik Durum, Ders Kaydı ve Akademik Ücretler:

Öğrencinin Türkiye'deki yükseköğretim kurumunda alması gereken derslere karşılık, gideceği kurumda  eşdeğer gelen dersler belirlenir ve alınan derslerin tanınırlığı öğrenci, öğrencinin kendi kurumu ve gideceği kurum arasında değişim dönemi öncesinde imzalanan Çevrimiçi Öğrenim Anlaşması (Online Learning Agreement for Studies = OLA) ile kayıt ve güvence altına alınır. Ders isimlerinin ve içeriklerinin bire bir aynı olması beklenmez, ders içeriklerinin yüksek düzeyde benzeşmesi yeterlidir. Kurumların yetkilileri ve gidecek öğrenci tarafından atılması gereken imzaların tamamlanmış olduğu bir Öğrenim Antlaşması'nda yer alan derslerin tanınacağı yükseköğretim kurumunun ECHE başvurusu sırasında taahhüt edilmiştir ve aykırı hareket edilmesi halinde Merkez (Türkiye Ulusal Ajansı), durumu Avrupa Komisyonu'na rapor etmekle yükümlüdür ve bu, kurumun Beyannamesi'nin iptal edilmesi ile neticelenebilir. 

Ders seçimi yapılırken, 1 dönem için 30 AKTS, 1 yıl için 60 AKTS hedeflenmelidir. Öğrenciler, Türkiye'ye döndüklerinde eğitimlerinin yurt dışında geçirdikleri dönem(ler)ini Türkiye'de geçirmiş gibi sayılacaktır. Erasmus+ öğrencisi olarak aldıkları derslerden bir kısmından kalan öğrenciler, normal prosedürde olduğu gibi derslerini ya yaz okulunda ya da alttan alabilirler. 

Öğrenciler yurtdışına gitmeden KLU Akademik Takvim'de kayıt haftası süresinde hazırlamış oldukları intibak belgelerindeki derslerin seçimini yapıp kayıtlarını gerçekleştirirler. 
Erasmus+ öğrencileri Türkiye'de öğrencisi oldukları üniversitede "Erasmus ile giden öğrenci" statüsünde olurlar, böylelikle bir hak kaybına uğramaksızın (varsa KYK benzeri bursları kesilmeksizin) aktif öğrencilikleri devam eder.

Misafir olunan yükseköğretim kurumu, Erasmus+ kapsamında gelen öğrenciden herhangi bir akademik ücret talep edemez. Akademik ücret; öğrenim ücreti, kayıt ücreti, sınav ücreti, laboratuvar ücreti ve kütüphane ücretini kapsar. Ancak sigorta, oturma izni, indirimli ulaşım kartı, akademik malzemelerin fotokopisi, laboratuvar ürünlerinin kullanımı gibi çeşitli materyallerin kullanılması için gerekli ücretler konusunda yükseköğretim kurumunun diğer öğrencileri nasıl ödeme yapıyorsa, aynı miktarda ücret talep edilebilir.

Öğrenciler yurtdışında faaliyet gerçekleştirdikleri süre zarfında kendi yükseköğretim kurumlarına normal olarak ödedikleri harç/öğrenim ücretlerini (varsa) ödemeye devam ederler.

Hareketlilik öncesi, hareketlilik süresince ve hareketlilik sonrasında yapılacak işlemler için tıklayınız.

Yurtdışına gitmeden önce teslim edilmesi gereken evrakları Erasmus Koordinatörlüğü'ne teslim etmeden yurtdışına giden öğrencilerin hibe işlemleri gerçekleştirilemeyecektir.

Erasmus+ Programına ilişkin dönüş evraklarının yurtdışından geldikten 15 gün içerisinde Erasmus
Koordinatörlüğü'ne önce e-mail ile iletilmesi, sonrasında orijinallerinin şahsen teslim edilmesi gerekmektedir. Evrakların zamanında teslim edilmemesinden kaynaklanan sorunlardan Erasmus Ofisi sorumlu değildir.
 

Yeşil Seyahat

 

Yeşil seyahati tercih eden öğrencilere tek seferlik 50 Euro yeşil seyahat desteği verilmektedir. Ayrıca gereken durumlarda yol için, gün sayısı kadar, azami dört günlük bireysel destek hibesi verilir.

 

Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı (carpooling) yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin km olarak tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.

 

Örneğin; Bulgaristan'a giden bir öğrenci için seyahat 2 tam gün sürecek ise ilk olarak 50 Euro ilave olarak 30 Euro daha hibe desteği alır. Bulgaristan'ın aylık hibesi 450 Euro'dur. Günlük hibe 450/30=15 Euro olarak hesaplanır. Dönüşte toplamda öğrenciye 80 Euro Yeşil Seyahat Desteği sağlanır.

 

Yeşil seyahat ulaşım araçlarından birini kullandıysanız hareketlilik bitiş sonrası evraklarınızı (seyahati kanıtlayıcı bilet, dekont) erasmus@klu.edu.tr adresine gönderiniz.

 

Not: Yeşil seyahat desteği hibeli öğrencilere sağlanmaktadır.

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği erasmus

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.